Treceți la conținutul principal

Pamantul si cum ar trebui sa-l protejam


Dupa cum probabil va dati seama si din titlu, va voi spune cateva lucruri despre pamant pe care probabil le stiai dar si cum ar trebui sa protejam Pamantul ca pe casa noastra (ceea ce si este).

Pamantul (sau Terra) este a 3-a planeta de la soare si a 5-a ca dimensiune. Este singura planeta cu viata, cel putin asa zic oamenii de stiinta, dar nimeni nu stie sigur.

Planeta a luat nastere acum circa 4,6 miliarde de ani, are un singur satelit natural si anume Luna denumit in mitologie Selena.

Citeste si 

Un Blog Despre Internet, Social Media si Tutoriale - Technology Web Browsing


Forma Pamantului este sferica, turtit la cei doi poli si bombat la Ecuator. Pentru ca se roteste in juriul soarelui este si un elipsoid de rotatie. Suprafata Pamantului este de 510 milioane km patrati.

Datorita formei sale rotunde, sferice, suprafata Terrei nu poate fi luminata de Soare in acelasi timp, de unde rezulta aparitia zilelor si a noptilor. La fel se intampla si cu incalzirea solara. Astfel, temperatura scade de la Ecuator spre poli.

Miscare de rotatie este miscarea Pamantului in jurul axei sale de la vest la est in 24 de ore.
Datorita miscarii Pamantului, sunt si variatiile de zi si noapte, variatiile de temperatura, dar si variatie orei pe glob (sau fus orar).

Cam asta cu lectia de geografie :)) Sper ca a fost destul de interesant dar acum trecem la "capitolul II" si anume "cum protejam pamantul".

Poate vi se pare o afirmatie stupida, dar as avea cate ceva de explicat in legatura cu aceasta.

In primul rand, trebuie ca noi, oamenii, sa luam masuri in legatura cu asta (daca nu noi atunci cine?!). Sa nu aruncam gunoaie pe strada sau mai rau in natura (padure de exemplu). In orase mai trec oameni insarcinati cu curatenia publica dar in natura, nu! Bine, nu incurajez deloc sa faceti zile fripte gunoierilor, dar luati cateva masuri in primul rand pentru voi, iar in al 2-lea pentru ceilalti. 

Mai vad cate unul sau unii care din punctul lor de vedere, daca tin ambalajul in mana pana ajung la un cos de gunoi sunt fraieri, non-smecheri, sa spun asa. Daca arunca ambalajul pe jos, la intamplare, sunt smecheri. Sau cel putin asa se cred ei. Oare cand o sa-si dea seama cat de stupizi si needucati par in fata altor oameni?

Ok, revin. Pe langa faptul ca nu trebuie sa aruncam gunoaie la intamplare, trebuie sa si avem grija de natura prin niste moduri poate nu foarte placute pentru unii oameni. 

In loc sa mergem cu masina non-stop, mai bine facem un mic efort si ne deplasam pe jos, cu mijlocul de transport in comun sau pe bicicleta, de exemplu. Bine, nu spun ca nu mi-ar placea sa am permis si sa am propria masina pe care sa o conduc. Dar unii s-au invatat numai cu masina. Pana si la piata se duc cu aceasta masinarie. Bineinteles daca. cumpara ceva greu atunci e normal dar pentru un kilogram de rosii sa te duci cu masina mi se pare absurd. 

Comentarii

Popular Posts

Iubirea, cum o vad eu

Cand vad raspunsuri pe anumite site-uri la intrebarea "Ce este iubirea?" se trezesc niste inteligenti sa spuna ceva de genul "Iubirea este un sentiment ce nu poate fi exprimat in cuvinte.", ma ia durerea de cap. In primul rand pentru ca replica asta s-a demodat si a devenit sacaitoare ori de cate ori o citesti, si in al doilea rand, pentru ca unii, dupa ce au scris aceasta afirmatie, au si definit iubirea. Pai iubirea ori este un sentiment pe care nu-l poti descrie in cuvine, ori este! In fine, ce va pot spune eu despre iubire? Clar. Este greu sa definesti acest sentiment, dar nu imposibil. Eu vad iubirea ca fiind un lucru fundamental din viata tuturor oamenilor, dar nu numai! Credeti ca animalele nu sunt implicate emotional? Nu iubesc? Nu stiu daca putem trai vreodata fara acest sentiment minunat, pe care il poarta toti in suflet si uneori poate crea suferinta. Daca ar fi sa dau, asa, o definitie... Asta ar fi! Este o afectiune puternica intre c

Fii tu modelul de urmat!

"Tu trebuie sa fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume". Este unul dintre citatele mele favorite. A fost rostit de "parintele independentei Indiei", Mahatma Gandhi. Un simplu om, care a reusit multe. Trecand de aceasta scurta istorioara, as vrea sa scriu putin despre semnificatia acestui citat in viata de zi cu zi. Nu stiu daca ma pot face suficient de inteles, daca pot exprima exact ceea ce simt eu acum, ceea ce s-a schimbat in mine dupa ce am citit acest citat. Trebuie sa rup cuvinte din adancul constiintei mele ca sa pot explica ceea ce simt. Incearca sa schimbi lumea, sau macar anturajul in care iti faci veacul, intr-un mod mai bun, sa fie mai buni, mai politicosi in fata celorlalti oameni care au constientizat de mici ce inseamna sa fii cu adevarat om. Un om care nu se ia fara nici un motiv de lume pe strada, asa cum am mai vazut in Romania, un om care se implica cat de mult poate in rezolvarea momentelor de dificultate in care se afla sem